Rosehip Syrup

Syrup

Since we are here in Europe almost in the middle of the autumn season, I would like to share with you my first syrup recipe which is made from one of my favourite autumn fruits – rosehip. Rose hip is a fruit of faded rose, Rosa canina most often. Once the flowers have bloomed, there’s a hip that can be picked and used in many variations.

I think it’s great when we are using and consuming seasonal fruits and vegetables. It has many positives but above all it is grown naturally in our area so it’s fresh and has exactly that portion of vitamins that we need to stay fit and healthy .

So why is rose hip such a beneficial fruit, especially in the autumn and winter time? Because it has a huge amount of vitamin C – it’s one of the richest plant sources available. A real vitamin boost! And that’s why there’s no need to buy oranges or other citrus fruit here in the Northern Hemisphere we’ve got a great local source of this important vitamin right under the nose.

DSC_0616

Another benefit of rose hip is definitely a high portion of the vitamin D that is, with incoming cold weather, produced at its lowest. There’s also a high vitamin A content and rose hips are excellent to eat for their antioxidant value as well. So why not to make a syrup from them?

I used 3 kilos of rose hips in all but you can try it with any other amount that you have collected.

ROSEHIP SYRUP

You’ll need: 1 kg of rose hips, a muslin, a strainer

How to prepare*:

  1. Wash 1 kg of rose hips.  Transfer them in a big saucepan, add 1.5l of water and roughly chop them with a food processor.
  2. Store in a cold place for about five hours and then bring to boil.
  3. Put them in the cool place again and let them infuse for 12 hours.BeFunky Collage 1
  4. First strain through a strainer, then use a double layer of muslin to pass strained juice through it again. The juice should be clear with no fine hair left.
  5. Add another 1.5l of water, 1.5 kg of cane sugar and 100 gr of citric acid.
  6. Heat slowly, stirring every once in a while until the sugar has completely dissolved.
  7. Bring to boil and boil for another 15 minutes, Skim off the scum if necessary.
  8. Pour it off into a clean bottles and store in a cold place. There’s no need to sterilize. Once opened, keep in the fridge.

*I recommend starting this process in the afternoon so that you can let the rose hips infuse during the night time.

You can enjoy the syrup as a sweetener in the tea, as a drink mixed with water (my favourite), or just serve it on pancakes.


Keďže sme v Európe takmer  uprostred jesenného obdobia, rada by som sa s vami podelila o prvý recept na sirup, ktorý je pripravený z jedného z mojich obľúbených jesenných plodov, zo šípky. Akonáhle ruža odkvitne (najčastejšie je to Ruža šípová), môžme vyraziť a zozbierať jej chutné plody šípky.

Myslím, že je skvelé, keď sa využívajú a konzumujú tie plodiny, ktoré nám príroda dáva v danom ročnom období. Pre naše zdravie to má veľa pozitív, no predovšetkým jeme to, čo je nám v našich zemepisných šírkach prirodzené. Z tohto dôvodu sú takéto potraviny čerstvé a obsahujú presne takú zostavu vitamínov, ktoré v tom či onom období pôsobia na náš organizmus blahodárne.

Takže prečo je plod šípky taký prospešný a to predovšetkým v období jesene a zimy? Pretože má obrovský obsah vitamínu C, je to celkovo jeden z jeho najvýznamnejších zdrojov. A to je dôvod, prečo v našich podmienkach netreba kupovať pomaranče či iné citrusy – priamo pod nosom máme predsa skvelý lokálny zdroj tohto významného vitamínu.

Ďaľším benefitom šípok je určite vysoký podiel vitamínu D, ktorého je v období zimy v našom tele vyprodukovaného najmenej. Tiež sa v nich nachádza vitamín A a netreba zabudnúť ani na vysokú hodnotu antioxidantov, ktoré naše bunky chránia pred voľnými radikálmi. Tak prečo si z nich nepripraviť práve šipkový sirup?

Vo svojom postupe som použila spolu 3 kg šípok, vy si však môžte recept prispôsobiť a prepočítať podľa množstva, ktoré ste nazbierali.

ŠÍPKOVÝ SIRUP

Budete potrebovať: 1 kg šípok, sitko, gázu

Postup*:

  1. Šípky si premyjeme, premiestnime do veľkého hrnca a pridáme 1.5 l vody. Tyčovým mixérom ich nahrubo rozmixujeme.
  2. Na päť hodín ich uložíme do chladu a potom ich znova vyberieme a prevaríme.
  3. Opäť ich odložíme na chladné miesto a necháme lúhovať 12 hodín.
  4. Najprv si šípky na hrubo precedíme cez sitko a až potom cedíme cez dvojitú gázu tak, aby nám zostal číry sirup, ktorý nebude obsahovať žiadne zvyšky či malé chĺpky.
  5. Pridáme 1.5 l vody, 1.5 kg trstinového cukru a 100 gr kyseliny citrónovej.
  6. Pomaly zahrievame, občas zamiešame, aby sa cukor pekne rozpustil a privedieme do varu.
  7. Varíme približne 15 minút; pokiaľ sa nám na povrchu objaví pena, lyžicou odstránime.
  8. Hotový sirup rozlejeme do čistých fliaš a odložíme na chladné miesto – nie je už potrebné ich sterilizovať. Otvorený sirup skladujeme v chladničke.

*Odporúčam začať s prípravou sirupu poobede, šípky sa tak môžu lúhovať cez noc.

Sirup určite oceníte ako sladidlo do čaju, ako limonádu zmiešanú s vodou či len tak poliaty na palacinkách či lievancoch.

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. this looks good and I am sure it will taste good as well
    Sadly, do not think rosehip is being grown here in SA

    Like

    1. adulalka says:

      Yeah, as I heard they require chilling during the winter season – they will grow fully not until two winters have passed by. So I don´t think they would grow in SA, but maybe there are some species…

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s